SUM+ PAPAVERDRIEHOEK KWARTIER
PROGETTO

Fabrizia BERLINGIERI (capogruppo), Mario COVELLO, Federica GRECO, Elisa VANZILLOTTA, consulente: Rossella CIACCI

COMMITTENTE

Municipality of Amsterdam

LOCALIZZAZIONE

Amsterdam Noord

TIPOLOGIA DELL'INCARICO

European Competition
shortlisted project (progetto finalista)
 

DATI DIMENSIONALI
IMPORTO OPERE

AMSTERDAM NOORD. The city of Amsterdam is facing today an increasing process of growing population. According to Koers 2025, the municipality development strategy,  the intention is to build 50.000 new homes in the coming years, giving answer to the need for housing. Amsterdam Noord is one of the five eligible locations to host the development process. Within this qualitative agopuncture program, insists the opportunity to envision a new future for the Noord district toward a vibrant urban ensemble, through the development of a new Sustainable Urban Model for Papaverdriehoek.
PAPAVERDRIEHOEK. The specificity of this neighborough is its double value: the fine grain of its tertiary tissue and its relation with the old residential district that once hosted the Amsterdam harbor workers. The design strategy grounds its basis on the specific identity of the place, of its mixed use and small scale grain, trying not only to maintain it, but moreover to enhance it. The place, however, faces some criticalities generally belonging to the entire city, that are carefully addressed by the proposal on urban scale for the 2050 scenario: the need for built density; the prevention of flooding phenomenon; the implementation of soil permeability and of slow mobility within the district; the research for renewable energy supply for urban development.
SUM+. The proposal for a Smart Urban Model (SUM+) refers to the idea of renovating the entire area while assuming its existing character given by the built morphology and scale. The urban model proposed for the study area concentrates a new built density in some focal points of the tissue located on Papaverdriehoekweg (as envisioned for the project), with the development of high buildings that are embebbed and organized within the small plots, maintaining their traces and dimensions. Around these urban accumulators, alimented by renewable solar energy on their skin, the existing urban fabric is redesigned with green rooftops doubling the ground level as an urban scale terrace. It is meant to improve the permeability of the soil and, at the same time, to downgrade the waterfall rain directly into the canals. On the ground level actions are taken to reorganize the tissue in a more permeable way: new transversal passages, small canals and plazas can organize and implement a social development of the district (study area) through the pervasive and precise insertion of public space. The SUM+ project scenario acts on 3 phases:
2022. Main action is to be taken in the surrounding of the project area, with the construction of the building complex – a mixed working and residential district – and the renovation of the small scale tertiary buildings nearby.
2030. The attempt is to envision the public core of the district (NH Hotel area). The canal becomes the common scenario while its facades are defined by low rise public/facilities buildings, reorganizing the margin of the overall district with large public spaces and parks along the waterfront.
2050. The completion of the urban renovation for Papaverdriehoek will be the last stage. In this phase is provided the demolition of some buildings to reorganize a social and public permeability of the district, and the construction of other dense buildings in order to mark the skyline of the area. Solar panels, water tanks and green rooftops will draw the new upper level ground of the district.
THE PROJECT. In the project area the specific design strategy is based on maintaining traces and scale of the previous small plots.  For that reason the skyline of the proposed solution is strongly articulated for the diverse blocks composition.
The functional program, a productive scenario between working and residential activities, have been structured on specific social target of actors,users, actions and benefits for the whole area, able to imagine not just an architectural proposal but a large applicable method.
The working areas are located mainly in the first and second floors in direct communication with the open space of the plaza on the ground floor. The residential units are located in the upper levels, always organized in an organic way respect to working functions and renewable energy.